Προετοιμασία partitions για dual (ή triple) boot σύστημα

Αν έχουμε υπολογιστή με προεγκατεστημένα windows, θα δημιουργήσετε τα partitions που θέλετε με κάποιο πρόγραμμα ή boot cd, ή αν μιλάμε για δίσκο χωρίς λειτουργικό, κατά το φορμάτ των windows.
Αυτά τα partitions θα ήταν:

Α Περίπτωση (dual boot,win+1 linux distro)
Θα φτιάξουμε 2 partitions. Ένα για τα windows και ένα για το Linux.
Tα partitions #2, #3, #4 όπως φαίνονται παρακάτω, θα τα φτιάξει ο Installer της διανομής.
#1--> Windows C:\ (ntfs)
#2--> Linux / (ext3)
#3--> Linux swap
#4--> /media/mydata (ext3)

ή (αν θέλουμε ένα ntfs partition ώστε να το βλέπουν και τα 2 λειτουργικά)
Θα φτιάξουμε μέσα από το fornat των windows ή με κάποιο πρόγραμμα, 3 partitions, δυο σε ntfs και ένα άλλο για Linux. Πάλι τα partitions #3 και #4 θα τα φτιάξει ο installer.
#1--> Windows C:\ (ntfs)
#2--> Windows D:\ (ntfs)
#3--> Linux / (ext3)
#4--> Linux swap

B Περίπτωση (Triple boot,windows+linux+linux)

Πάλι φτιάχνουμε 1 ή 2 partitions για τα windows (ανάλογα αν θέλουμε το κοινό ntfs partition) και 1 partition για τις όσες διανομές Linux θέλουμε.

Όταν θα πάμε να εγκαταστήσουμε την πρώτη διανομή,θα φτιάξουμε ένα partition για την κάθε μια διανομή, που θα είναι το / της κάθε διανομής, ένα swap partition που θα είναι κοινό και τέλος ένα partition σε ext3 που θα είναι κοινό σε όλες τις διανομές για να αποθηκεύουμε τα σημαντικά μας αρχεία. Αυτό είναι προτιμότερο από το να έχουμε πολλά /home partitions (θα γίνει χαμός).

παράδειγμα: (έτσι τα έχω εγώ)
#1--> Windows C:\ (ntfs)
(Το λειτουργικό, κοινό partition για Windows, Mandriva (/mnt/win_c), Ubuntu (/media/win_c))
#2--> Windows D:\ (ntfs)
(χώρος αποθήκευσης,κοινό partition για Windows, Mandriva (/mnt/win_d), Ubuntu (/media/win_d))
#3--> / (Mandriva, ext3)
(το Ubuntu το "βλέπει" σαν /mandriva)
#4--> / (Ubuntu, ext3)
(το Mandriva το "βλέπει" σαν /ubuntu)
#5--> swap
#6--> /akikidis (το mount point σε όλες τις διανομές, ext3)

Επίσης κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είχα και τον εξωτερικό δίσκο πάνω και του όρισα το mount point σε /media/Freeagent ώστε να είναι πάντα mounted και να μην παιδευτώ μετά.


Ορίστε και ένα screenshot από την εγκατάσταση σε mandriva:



Κατά την εγκατάσταση σε ubuntu όταν έρθει η στιγμή να ρυθμίσουμε τα partitions εμείς επιλέγουμε την επιλογή Manual.


Σημειώστε εδώ οτι σαν SCSI5 (sdb) εμφανίζεται ο εξωτερικός σκληρός δίσκος, που έχουμε ήδη συνδέσει αλλά δεν θα πειράξουμε (θα ορίσουμε mount point)!

Επιλέγοντας στη συνέχεια Forward εμφανίζεται ένας πίνακας με τους διαθέσιμους σκληρούς δίσκους.

Εδώ κάνοντας διπλό κλικ σε κάθε partition, ορίζουμε mount point για όλα τα partitions και τον εξωτερικό δίσκο. Συνεπώς ο πίνακας με τα partitions γίνεται έτσι:


Προσοχή! Θα διαμορφώσουμε μόνο το partition που θα εγκατασταθεί το ubuntu.


Προσοχή 1: Δεν διαμορφώνουμε σε ext3 τα partitions του Linux μέσα από τα Windows ή με κάποιο πρόγραμμα. Αφήνουμε τον installer του Linux να το κάνει!
Προσοχή 2: Δε δημιουργούμε ξεχωριστό partition για το /home της κάθε διανομής! Θα μπλέξουμε!
Προσοχή 3: Είναι προτιμότερο η τελευταία διανομή που θα εγκατασταθεί να βασίζεται στο Debian, όπως η Ubuntu, επειδή ο Grub αυτών των διανομών βρίσκει όλα τα λειτουργικά, τα προσθέτει και ρυθμίζει κατάλληλα.

Επαναλαμβάνω, τα παραπάνω φυσικά και δεν είναι ο κανόνας. Είναι προσωπικές μου επιλογές που μετά από 6 χρόνια χρήσης και απείρων formats, με εξυπηρέτησαν και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την αναγνώριση των partitions από όλα τα λειτουργικά.
Share on Google Plus

About akikidis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

6 σχολια μεχρι στιγμης:

  1. Είναι πάντα σπουδαία η παράθεση της εμπειρίας ετών!

    Μια ερώτηση μόνο για την παράγραφο για το triple boot: Από την εμπειρία σου, στην περίπτωση του triple boot με δύο ή περισσότερες διανομές με το ίδιο /home, είναι μήπως προτιμότερο να δώσουμε διαφορετικό username μεταξύ των διανομών; Δηλαδή να έχουμε πχ. /home/tasos1 για Mandriva και /home/tasos2 για Ubuntu κτλ. για αποφυγή διενέξεων μεταξύ των ρυθμίσεων της κάθε διανομής σε επίπεδο χρήστη; Ή δεν τίθεται θέμα;

    ReplyDelete
  2. Αν πρόσεξες δεν προτείνω ξεχωριστό /home για κάθε διανομή λόγω των διενέξεων που ανέφερες.
    Αντίθετα ένα partition σε ext3 είναι ότι πρέπει.Αρκεί να γίνει mounted κατά την εγκατάσταση (για ευκολία) ή και μετά μέσα από κάθε διανομή.

    ReplyDelete
  3. Η αλήθεια είναι ότι το πρόσεξα μετά.

    Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση αυτή! Απλά σε βγάζει από την συνήθεια του home.

    ReplyDelete
  4. Διάβασα με προσοχή όλα τα βήματα για την δημιουργία partition για triple boot, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το έκτο partition γιατί το δημιουργείς. Μήπως μπορείς να το εξηγήσεις.

    ReplyDelete
  5. Το 6ο partitions είναι προαιρετικό και το έχω προσθέσει για όσους θέλουν ένα κοινό partition μεταξύ των δύο διανομών linux. Δεν ήθελα να έχω 1 home partitions για κάθε διανομή, κι έτσι προτίμησα να έχω ένα κοινό ώστε αν συμβεί κάτι σε μία διανομή να μη χάσω αρχεία. Σκέψου ότι είναι κάτι αντίστοιχο με το D:\ στα Windows, που εκεί αποθηκεύω τα αρχεία μου ώστε αν πάθουν κάτι τα Windows και πρέπει να κάνω format, να μη χάσω αρχεία.

    ReplyDelete
  6. Με μπέρδεψε το γεγονός ότι στο δεύτερο partition γράφεις κοινό partition, και εγώ κατάλαβα και για τα τρία λειτουργικά. Δεν σκέφτηκα ότι τα partition στα ubuntu πρέπει να είναι σε ext3 ενώ στα windows σε ntfs.

    Σε ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση...

    ReplyDelete

Αφήστε το σχόλιο σας. Θα ήταν καλό να αφήνατε ένα username ή το δικό σας προσωπικό site/blog. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο.