Emule Ρυθμισεις και άλλα...

Το emule είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και τρέχει στα Windows. Αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει μάλλον είναι καιρός να το κάνετε.

Είναι πραγματικά μεγάλη η πληθώρα των αρχείων που θα βρείτε στο emule. Από κάθε λογής προγράμματα, παιχνίδια, ταινίες και ότι βάλει ο νους σας! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το emule συνδέεται με το δίκτυο eDonkey2000 (eD2k) αλλά και το δίκτυο kademlia (kad).

Εδώ θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πως λειτουργεί το πρόγραμμα, τι ρυθμίσεις να κάνετε για να έχετε μεγάλες ταχύτητες στο downloading και κάποια tips για αποδοτικότερη εύρεση αρχείων.

Αρχικά κατεβάζουμε το πρόγραμμα από το δικτυακό τόπο του emule ή από το Filehippo.
όπου η τελευταία έκδοση είναι η 0.48a. Τέλος να σημειώσω ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα. Φυσικά αργότερα μπορείτε να την αλλάξετε στην Ελληνική.

Εγκατάσταση

Αρχικά επιλέγουμε τη γλώσσα εγκατάστασης. Εμείς επιλέγουμε English.στη συνέχεια ξεκινά η εγκατάσταση όπου πατάμε διαδοχικά Next -> I Agree -> Next -> Next -> Install -> Next -> Finish.

Ρυθμίσεις

Τώρα ξεκινάμε το πρόγραμμα από το εικονίδιο στη επιφάνεια εργασίας. Στον First Runtime Wizard που θα εμφανιστεί πατάμε διαδοχικά 6 φορές Next και στο τέλος Finish.Θα μας εμφανίσει ένα νέο παράθυρο όπου και θα πατήσουμε Apply.

Όλες οι ρυθμίσεις μας θα γίνουν από την βασική toolbar.

Όταν ξεκινά το πρόγραμμα στη βασική toolbar είναι ενεργοποιημένο το εικονίδιο Servers.Εμείς για να κάνουμε τις βασικές μας ρυθμίσεις θα πάμε στο εικονίδιο Options. Στο General επιλέγουμε ένα εναλλακτικό username και αφήνουμε τις υπόλοιπες επιλογές ως έχουν. Έπειτα πηγαίνουμε στην κατηγορία connection όπου και ρυθμίζουμε τις ταχύτητες download και upload. Εδώ συμπληρώνουμε τις ταχύτητες ανάλογα με τη σύνδεση μας. Η ταχύτητα download είναι το 1/8 της σύνδεσης μας. Ενδεικτικά για σύνδεση 1024 kBps είναι 1024/8=128 (Βέβαια το σωστό ειναι 125,αλλά δε θα επεκταθώ περισσότερο). Σημαντικό είναι να ελέγξουμε τα TCP και UDP ports ώστε το firewall του router μας αλλά και το software firewall να επιτρέπει να συνδεθεί το emule με τον «έξω κόσμο».Για να δούμε αν τα ports είναι σωστά πατάμε το κουμπί Test ports και αν όλα πάνε καλά θα μας ανοίξει ένα παράθυρο του Web Browser μας όπου και τα ports θα έχουν ένα πράσινο ν ,αλλιώς ένα κόκκινο x. Σ’αυτή τη περίπτωση ενεργοποιούμε τα ports που δηλώσαμε στο router μας και στο firewall μας. Αν είμαστε σε εταιρικό δίκτυο θα πρέπει να ζητήσουμε την άδεια του διαχειριστή.

Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε να είναι ενεργοποιημένα στο κάτω δεξί μέρος του παραθύρου οι επιλογές Kad και eD2k.

Στη συνεχεία πηγαίνουμε στην κατηγορία Directories όπου και ορίζουμε τα directories αποθήκευσης των αρχείων που κατεβάσαμε (Incoming Files),που κατεβάζουμε (Temporary Files) και τα αρχεία που θέλουμε να είναι διαθέσιμα στους άλλους (Shared Directories). Εδώ είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολλά αρχεία shared ώστε να πετύχουμε μεγάλες ταχύτητες downloading.

Για να συνδεθούμε στους servers αυτούς αρκεί να ενεργοποιήσουμε το πρώτο εικονίδιο (Connect) της βασικής toolbar ή απλά να κάνουμε δεξί κλικ σε κάποιο διαθέσιμο server και να επιλέξουμε την επιλογή Connect to. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα να το κάνουμε συχνά επειδή οι servers ανανεώνονται συχνά κι έτσι θα καταφέρουμε να είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι με όσους πιο πολλούς γίνεται. Έπειτα πηγαίνουμε στο δεύτερο εικονίδιο με τίτλο Kad όπου και επιλέγουμε στα δεξιά της οθόνης μας την επιλογή Connect ώστε να συνδεθούμε και στο δίκτυο Kad.

Τώρα θα ασχοληθούμε με την εύρεση των αρχείων μας. Στο εικονίδιο search της βασικής toolbar του προγράμματος εισάγουμε το όνομα του αρχείου που θέλουμε στο πεδίο Name και πατάμε Enter ή το εικονίδιο Start.Αν τα αποτελέσματα είναι πολλά τότε επιλέγουμε και το εικονίδιο More κάτω από το Start. Είναι σημαντικό στο Tab Method να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή Global (Servers).Τα αποτελέσματα είναι αρχικά κατηγοριοποιημένα κατά όνομα αλλά πατώντας στο Availability θα εμφανιστούν με τη σειρά που θα κατεβουν πιο γρήγορα. Για να κατεβάσουμε απλά επιλεγούμε ένα αρχείο και πατάμε διπλό κλικ.

Εδώ να τονίσω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές αναζήτησης, όπως κατά κατάληξη αρχικών αλλά και άλλα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τις πολλές επιλογές. Αλλά σημαντικό είναι να αποφεύγετε να κατεβάζετε αρχεία *wmv. Συνήθως είναι κλειδωμένα και δε θα τα δείτε ποτέ. Επίσης το μπλε χρώμα δηλώνει αρχείο με πολλές πηγές, με κοκκινο ότι το κατεβάζετε και με πράσινο ότι το έχετε ηδη κατεβάσει.

Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά tips για το αγαπημένο μουλαράκι. Σας παρέθεσα μονο τα πιο σημαντικά για να κατεβάσετε τα πρώτα σας αρχεια γρηγορα και ευκολα. Οτι θέλετε να ρωτήσετε δεν έχετε παρά να σχολιασετε!!!

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Fake Servers!! (by bluenatic@e-pcmag.gr)

Για να απαλλαγείτε οριστικά από τους fake servers κάντε τα εξής :
α) options->servers και ξετικάρουμε όλες τις επιλογές που περιέχουν το "update server list". Αυτό σημαίνει ότι η λίστα μας δε θα ανανεώνεται από τους χρήστες οι οποίοι συνδέονται με εμας για να πάρουν κάτι. Και γιατί να το κάνουμε αυτό; Απλούστατα, γιατί ο κάποιοι χρήστες έχουν fake servers στη λίστα τους και συνήθως δεν το ξέρουν.
β) επίσης στα options->servers αλλάζουμε πάνω-πάνω την επιλογή "remove dead servers" και βάζουμε 10 attempts.
γ) πάμε στους servers του emule και τους διαγράφουμε όλους! Μη σοκάραστε, ο ασθενής θα επανέλθει...
δ) ανοίγουμε έναν browser και πάμε σε αυτό το link. Θα δείτε πάνω-πάνω μια επιλογή "add to emule". Καλά καταλάβατε, κάνετε κλικ (αν εκείνη τη στιγμή το emule είναι κλειστό θα σας ρωτήσει/ζητήσει να το ανοίξει). Μπουμ! Η λίστα γέμισε από servers που είναι όλοι τους γνήσιοι.
ε) στη δεξιά μεριά στους servers του emule υπάρχει και κάτι που λέγεται "update server list from link" (ή κάτι τέτοιο). Εκεί κάνετε copy/paste το παραπάνω link. Θυμηθείτε ότι έχουμε επιλέξει να μην ανανεώνεται η λίστα μας από τους άλλους χρήστες! Με τον καιρό μπορεί να βλέπετε ότι κάποιοι servers γκριζάρονται ή/και εξαφανίζονται. Όταν λοιπόν αρχίσουν να μειώνονται, απλά κάνουμε update από αυτό το link.
στ) - προαιρετικό - αν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιους servers κάντε τους right click και add to static list. Μετά options-servers και τικάρουμε το "autoconnect...static list only" (κάπως έτσι). Με αυτό τον τρόπο, όταν ένας server μας πετάει έξω για οποιοδήποτε λόγο, το emule θα πάει να συνδεθεί σε έναν από τους servers που έχουμε ορίσει ως static.

Share on Google Plus

About akikidis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

4 σχολια μεχρι στιγμης:

  1. Να συμπληρωσω οτι πορειτε να επιλεξετε τη ελληνικη γλωσσα απο Options->General->Language και ελληνικα.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Επιλέγοντας το Kad Network του Method στο emule εμφανίζονται τα περισσότερα αρχεία.
    Σας ευχαριστώ εκθύμως για τη συμβολή σας.
    Alimonogatos

    Υ.Γ.: Το ευχαριστώ είναι η μόνη κοινωνικά
    αποδεκτή υποκρισία.

    ReplyDelete

Αφήστε το σχόλιο σας. Θα ήταν καλό να αφήνατε ένα username ή το δικό σας προσωπικό site/blog. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο.