Saturday, December 8, 2007
Χρήσιμα Boot Discs
Hiren's Boot CD
Ultimate Boot
Ultimate Boot CD for Windows
Gparted Live CD
System Rescue CD
Parted Magic
Emergency Boot CD
και διαφορα αλλα μαζεμενα εδω: BootDisks
Επισης κυκλοφορουν πολλα παρανομα δισκακια απο τις Acronis και Symantec κυριως για Image Δισκων,αλλα δε θα ήθελα να δωσω πειρατικα links.
Απο τα παραπανω μονο το Hiren's Boot CD περιεχει εμπορικες εφαρμογες.
Wednesday, June 20, 2007
CompComm: A Quick Demonstration (high quality)
Linux Rulez!
Friday, June 1, 2007
Download Programs
Το filehippo ειναι ενα site στο οποιο θα βρειτε τα σημαντικοτερα και πιο χρησιμα προγραμματα για τις βασικες λειτουργιες του υπολογιστη σας.Επι το πλειστον θα βρειτε freeware προγραμματα, οπως και πολλα εμπορικα, αλλά trialware.Εδω να σημειωσουμε οτι θα βρειτε Drivers για τις καρτες γραφικων σας και διαφορα προγραμματα και drivers της Microsoft τα οποια προφανως δεν χρειαζονται τη γνωστη (και εκνευριστικη!) διαδικασια validation.
Ομως αυτο που κανει το συγκεκριμενο site να ξεχωριζει ειναι οι μεγαλες ταχυτητες που επιτυγχανονται,ωστε να εκμεταλευται στο επαρκο τη συνδεση σας.
Εδω ομως που πραγματικα καινοτομει το filehippo ειναι ενα εργαλειο το οποιο κατεβαζετε απο εδω, και το τρεχετε (δε θελει εγκατασταση). Αυτο θα ανοιξει ενα παραθυρο του web browser σας και θα σας ενημερωσει για το ποιες εκδοσεις προγραμματων και drivers εχετε εγκατεστημενς στον υπολογιστη σας και αν δεν ειναι οι τελευταιες,σας δινει το link να τις κατεβασετε!Πραγματικα εντυπωσικο εργαλειο,για να ειστε παντα ενημερωμενοι!
Y.Γ.:Να σημειωσω οτι το filehippo εχει αποκλειστικα προγραμματα για Windows.
Monday, May 21, 2007
Emule Ρυθμισεις και άλλα...
Είναι πραγματικά μεγάλη η πληθώρα των αρχείων που θα βρείτε στο emule. Από κάθε λογής προγράμματα, παιχνίδια, ταινίες και ότι βάλει ο νους σας! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το emule συνδέεται με το δίκτυο eDonkey2000 (eD2k) αλλά και το δίκτυο kademlia (kad).
Εδώ θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πως λειτουργεί το πρόγραμμα, τι ρυθμίσεις να κάνετε για να έχετε μεγάλες ταχύτητες στο downloading και κάποια tips για αποδοτικότερη εύρεση αρχείων.
Αρχικά κατεβάζουμε το πρόγραμμα από το δικτυακό τόπο του emule ή από το Filehippo.
όπου η τελευταία έκδοση είναι η 0.48a. Τέλος να σημειώσω ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα. Φυσικά αργότερα μπορείτε να την αλλάξετε στην Ελληνική.
Ρυθμίσεις
Τώρα ξεκινάμε το πρόγραμμα από το εικονίδιο στη επιφάνεια εργασίας. Στον First Runtime Wizard που θα εμφανιστεί πατάμε διαδοχικά 6 φορές Next και στο τέλος Finish.Θα μας εμφανίσει ένα νέο παράθυρο όπου και θα πατήσουμε Apply.
Όλες οι ρυθμίσεις μας θα γίνουν από την βασική toolbar.
Όταν ξεκινά το πρόγραμμα στη βασική toolbar είναι ενεργοποιημένο το εικονίδιο Servers.Εμείς για να κάνουμε τις βασικές μας ρυθμίσεις θα πάμε στο εικονίδιο Options. Στο General επιλέγουμε ένα εναλλακτικό username και αφήνουμε τις υπόλοιπες επιλογές ως έχουν. Έπειτα πηγαίνουμε στην κατηγορία connection όπου και ρυθμίζουμε τις ταχύτητες download και upload. Εδώ συμπληρώνουμε τις ταχύτητες ανάλογα με τη σύνδεση μας. Η ταχύτητα download είναι το 1/8 της σύνδεσης μας. Ενδεικτικά για σύνδεση 1024 kBps είναι 1024/8=128 (Βέβαια το σωστό ειναι 125,αλλά δε θα επεκταθώ περισσότερο). Σημαντικό είναι να ελέγξουμε τα TCP και UDP ports ώστε το firewall του router μας αλλά και το software firewall να επιτρέπει να συνδεθεί το emule με τον «έξω κόσμο».Για να δούμε αν τα ports είναι σωστά πατάμε το κουμπί Test ports και αν όλα πάνε καλά θα μας ανοίξει ένα παράθυρο του Web Browser μας όπου και τα ports θα έχουν ένα πράσινο ν ,αλλιώς ένα κόκκινο x. Σ’αυτή τη περίπτωση ενεργοποιούμε τα ports που δηλώσαμε στο router μας και στο firewall μας. Αν είμαστε σε εταιρικό δίκτυο θα πρέπει να ζητήσουμε την άδεια του διαχειριστή.
Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε να είναι ενεργοποιημένα στο κάτω δεξί μέρος του παραθύρου οι επιλογές Kad και eD2k.
Στη συνεχεία πηγαίνουμε στην κατηγορία Directories όπου και ορίζουμε τα directories αποθήκευσης των αρχείων που κατεβάσαμε (Incoming Files),που κατεβάζουμε (Temporary Files) και τα αρχεία που θέλουμε να είναι διαθέσιμα στους άλλους (Shared Directories). Εδώ είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολλά αρχεία shared ώστε να πετύχουμε μεγάλες ταχύτητες downloading.
Για να συνδεθούμε στους servers αυτούς αρκεί να ενεργοποιήσουμε το πρώτο εικονίδιο (Connect) της βασικής toolbar ή απλά να κάνουμε δεξί κλικ σε κάποιο διαθέσιμο server και να επιλέξουμε την επιλογή Connect to. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα να το κάνουμε συχνά επειδή οι servers ανανεώνονται συχνά κι έτσι θα καταφέρουμε να είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι με όσους πιο πολλούς γίνεται. Έπειτα πηγαίνουμε στο δεύτερο εικονίδιο με τίτλο Kad όπου και επιλέγουμε στα δεξιά της οθόνης μας την επιλογή Connect ώστε να συνδεθούμε και στο δίκτυο Kad.
Εδώ να τονίσω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές αναζήτησης, όπως κατά κατάληξη αρχικών αλλά και άλλα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τις πολλές επιλογές. Αλλά σημαντικό είναι να αποφεύγετε να κατεβάζετε αρχεία *wmv. Συνήθως είναι κλειδωμένα και δε θα τα δείτε ποτέ. Επίσης το μπλε χρώμα δηλώνει αρχείο με πολλές πηγές, με κοκκινο ότι το κατεβάζετε και με πράσινο ότι το έχετε ηδη κατεβάσει.
Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά tips για το αγαπημένο μουλαράκι. Σας παρέθεσα μονο τα πιο σημαντικά για να κατεβάσετε τα πρώτα σας αρχεια γρηγορα και ευκολα. Οτι θέλετε να ρωτήσετε δεν έχετε παρά να σχολιασετε!!!
ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Fake Servers!! (by bluenatic@e-pcmag.gr)
Για να απαλλαγείτε οριστικά από τους fake servers κάντε τα εξής :
α) options->servers και ξετικάρουμε όλες τις επιλογές που περιέχουν το "update server list". Αυτό σημαίνει ότι η λίστα μας δε θα ανανεώνεται από τους χρήστες οι οποίοι συνδέονται με εμας για να πάρουν κάτι. Και γιατί να το κάνουμε αυτό; Απλούστατα, γιατί ο κάποιοι χρήστες έχουν fake servers στη λίστα τους και συνήθως δεν το ξέρουν.
β) επίσης στα options->servers αλλάζουμε πάνω-πάνω την επιλογή "remove dead servers" και βάζουμε 10 attempts.
γ) πάμε στους servers του emule και τους διαγράφουμε όλους! Μη σοκάραστε, ο ασθενής θα επανέλθει...
δ) ανοίγουμε έναν browser και πάμε σε αυτό το link. Θα δείτε πάνω-πάνω μια επιλογή "add to emule". Καλά καταλάβατε, κάνετε κλικ (αν εκείνη τη στιγμή το emule είναι κλειστό θα σας ρωτήσει/ζητήσει να το ανοίξει). Μπουμ! Η λίστα γέμισε από servers που είναι όλοι τους γνήσιοι.
ε) στη δεξιά μεριά στους servers του emule υπάρχει και κάτι που λέγεται "update server list from link" (ή κάτι τέτοιο). Εκεί κάνετε copy/paste το παραπάνω link. Θυμηθείτε ότι έχουμε επιλέξει να μην ανανεώνεται η λίστα μας από τους άλλους χρήστες! Με τον καιρό μπορεί να βλέπετε ότι κάποιοι servers γκριζάρονται ή/και εξαφανίζονται. Όταν λοιπόν αρχίσουν να μειώνονται, απλά κάνουμε update από αυτό το link.
στ) - προαιρετικό - αν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιους servers κάντε τους right click και add to static list. Μετά options-servers και τικάρουμε το "autoconnect...static list only" (κάπως έτσι). Με αυτό τον τρόπο, όταν ένας server μας πετάει έξω για οποιοδήποτε λόγο, το emule θα πάει να συνδεθεί σε έναν από τους servers που έχουμε ορίσει ως static.
Saturday, May 12, 2007
All about beer
1. Abbaye:Παραγεται κυριως στη Γαλλια.Χρωμα σκουροκόκκινο,γευση και αρωμα που
θυμιζουν φρουτα καραμελε.
2. Ale:Ειναι δυνατες με ελαφρια φρουτωδη ή πιπεράτη γευση,ευχαριστο "τελειωμα",υφη κρεμωδη εως αραιη και χρωμα απο βαθυ χρυσαφί ως βαθυ κοκκινο.Ταιριαζουν ιδιαιτερα με κοκκινο κρεας.
3. Alt:Γερμανικη σκουροχρωμη μπυρα υψηλης ζυμωσης,που οφειλει το όνομά της (alt σημαινει παλιό) στο γεγονος οτι παραγεται με τη μεθοδο που χρησιμοποιουσαν πριν τις τεχνικες καινοτομίες του 19ου αιωνα.
Thursday, April 19, 2007
Χρησιμα προγραμματα για Winows
δεν εχουν εγκατεστημενα προγραμματα παρα μονο εναν πολυ απλο text editor(Wordpad , Notepad),ενα calculator και ενα στοιχειωδες photo editing(ms paint), - ο Windows Media Player δεν αναφερεται λογω της απαγορευσης απο την Ε.Ε.- εν αντιθεσει με αλλα λειτουργικα (βλ.Linux,FreeBSD) τα οποια ερχονται με πληθωρα προγραμματων.
Εγω θα σας προτεινω να εγκαταστησετε καποια προγραμματα,ωστε να κανετε πιο αποδοτικη την εργασια στον υπολογιστη σας.Μαλιστα θα προσπαθησω να σας προτεινω και freeware λυσεις ωστε να μην αναγκαστειτε να πληρωσετε για κατι που μπορειτε να αποφυγετε.
- Office Productivity
Βεβαια η αλλη λυση ακουει στο ονομα Open Office που οπως μαρτυρει και το ονομα του,προκειται για μια σουιτα γραφειου "ανοικτη"(open sourse) και φυσικα δωρεαν.Το Open Office τρεχει σε ολες τις πλατφορμες και εχει σαν πλεονεκτημα οτι μπορει να μετατρεψει το κειμενο κατ'ευθειαν σε pdf αλλα και πληρης συμβατοτητα με αλλα προγραμματα του χωρου.
2.Media Players
Ολοι ως γνωστων εχουμε στον υπολογιστη μας αφθονα τραγουδια mp3 και βιντεακια τα οποια για να τα αναπαραγουμε θα χρειαστουμε καποια προγραμματα.Ολα οσα αναφερθουν αναπαραγουν ολους τους τυπους αρχειων,αλλα αυτα που κανουν πολυ καλα τη δουλεια τους ειναι τα Winamp,VLC Player,Media Player Classic,MPlayer με τα τελευταια να αναπαραγουν απο αρχεια flac,flv(youtube videos) και divx ταινιες με ξεχωριστους υποτιτλους.Ολα τους ειναι freeware.
Για την αναπαραγωγη DVD τα καλυτερα ειναι τα WinDVD της Intervideo και PowerDVD της Cyberlink.Ειναι αψογα απο αποψη ποιοτητας και ευκολιων.
3.System Utilities
Αυτη ειναι μια κατηγορια που δυστυχως αγνοουν οι περισσοτεροι χρηστες.Προκειται για προγραμματα που απλοποιουν τις εργασιες μας,μας προσφερουν καποιες επιπλεον δυνατοτητες και γενικοτερα φροντιζουν τον υπολογιστη μας.
Κατ'αρχας χρειαζομαστε καποια εργαλεια συμπιεσης των αρχειων μας.Τετοια ειναι τα Winzip,WinRAR,7Zip τα οποια διατιθενται δωρεαν με περιορισμενες δυνατοτητες.
Επισης χρειαζομαστε προγραμματα που σβηνουν τα περιττα αρχεια που καθυστερουν τον υπολογιστη μας,και γενικοτερα κρατουν τον υπολογιστη μας σε καλη κατασταση.Τετοια προγραμματα υπαρχουν πολλα αλλα θα αναφερω αυτα που με εχουν αφησει απολυτα ευχαριστημενο,ειτε λογω της ταχυτητας τους,ειτε λογω του αποτελεσματος.Αυτα ειναι τα CCleaner,TuneUp Utilities,System Mechanic της Iolo,με το τελευταιο να ειναι λιγο βαρυ για υπολογιστες πενταετιας.Εδω δεν πρεπει να ξεχασουμε το Diskeeper για την ανασυγκροτηση του σκληρου μας δισκου.Δυστυχως μονο το CCleaner ειναι δωρεαν.
4.Security
Εννοειται πως υπολογιστης χωρις ασφαλεια στις μερες δεν νοειται!Ειναι απαραιτητο να εχουμε εγκατεστημενο ενα αντιικο προγραμμα στον υπολογιστη μας,ασχετα αν εχουμε ή οχι συνδεση στο Internet.Εδω πρεπει να μαθουμε για τα antivirus programs - οπως ειναι πιο γνωστα - ειναι οτι ακομα και μετα την απεγκατασταση τους αφηνουν αρχεια στον υπολογιστη μας.Θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι στην επιλογη μας γιατι δεν μπορουμε να το απεγκαταστησουμε για να βαλουμε αλλης εταιρειας προγραμμα.Επισης η χρηση 2 και πλεον αντιικων προγραμματων φερνει τα αναποδα αποτελεσματα, και ετσι ειμαστε περισσοτερο ευαλωτοι.Αρα,χρησιμοποιουμε ενα μονο antivirus και δεν το απεγκαθιστουμε για να βαλλουμε αλλο.Σημαντικο τελος ειναι να κανουμε update τουλαχιστον 2 φορες την εβδομαδα,για να ειμαστε συνεχως προστατευμενοι.
Εκ πειρας,θα σας συνιστουσα το δωρεαν,αλλα πολυ καλο και ελαφρυ AVG Antivirus.
Επισης ενδικνυται η χρηση ad-aware προγραμματων οπως τα ad-aware,spy bot search & destroy και AVG Antispyware,οπως και ενος firewall.Ακομα και το ενσωματομενο firewall windows xp κανει καλη δουλεια σε συνδιασμο με το hardware firewall του router σας
Αυτα προς το παρον.Ελπιζω να καλυψα τις σημαντικοτερες κατηγοριες προγραμματων.
Τα περισσοτερα προγραμματα θα τα βρειτε στο www.filehippo.com .
Monday, April 16, 2007
Linux vs Vista
Ενα κατατοπιστικο βιντεο που αποδικνυει τις δυνατοτητες του GNU/Linux εναντι των νεων χαρακτηριστικων των Windows Vista
Thursday, April 12, 2007
Wednesday, April 11, 2007
Debian GNU/Linux 4.0 Released
Τελικά η πολυαναμενόμενη έκδοση του Debian GNU/Linux είναι
πλέον γεγονός!Ανήμερα της ημέρας του Πάσχα ανακοινώθηκε η 4η έκδοση
με το κωδικό όνομα “Etch” της καλύτερης (κατά τον
γράφοντα) διανομής για το GNU/Linux.Για πρώτη φορά με εγκατάσταση σε γραφικό περιβάλλον
και πολλά καινούργια χαρακτηριστικά, έρχεται να μας
θυμίσει πως είναι οι πραγματικά καλές διανομές.Το Debian 4.0 έχει πυρήνα τον 2.6.18,όταν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η σταθερή έκδοση του
Με αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας τις 4-12-2006,οι προγραμματιστές του Debian άργησαν 4 περίπου μήνες
πυρήνα είναι η 2.6.20.6 .Βέβαια ποτέ το Debian δεν είχε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων εν
συγκρίσει με άλλες διανομές, αλλά η σταθερότητα του είναι παράδειγμα προς μίμηση. Επίσης δεν πρέπει να
ξεχνάμε ότι το Debian υποστηρίζει 12 αρχιτεκτονικές υπολογιστών! Φυσικά εκτός από τις γνωστές i386 και
AMD64 , υποστηρίζει και τις Alpha, Arm, HPPA, IA64, m68k, Mips, Mipsel, PPC, S390,Sparc.
αλλά μας προσφέρουν μιασταθερότατη διανομή όπως μας έχουν συνηθίσει. Όπως ισχυρίστηκαν ,η υποστήριξη
πολλών αρχιτεκτονικών και η σταθερότητα των προγραμμάτων και σε όλες αυτές ήταν ένα δύσκολο
εγχείρημα, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δοκιμαστική έκδοση ήταν σταθερότατη
και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους drivers ή τα dependencies των εφαρμογών.Το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον είναι το GNOME αλλά φυσικά μπορείτε να εγκαταστήσετε και το KDE αλλά και πολλά
άλλα.Όσον αφορά τους προγραμματιστές, υποστηρίζεται η 4.1.1 έκδοση του gcc compiler,που σύμφωνα με τους Debian Developers
είναι σταθερή και δεν έχουμε παρά να τους πιστέψουμε.Η εγκατάσταση εφαρμογών και η διαδικασία αναβάθμισης αυτών γίνεται με το apt-get ταχύτατα ,ακόμα κι αν χρειαστεί εγκατάσταση κι άλλων πακέτων ή απεγκατάσταση μερικών,
αφού ο έλεγχος των dependencies είναι ο καλύτερος!Επίσης η λογική του Debian είναι ότι υποστηρίζονται μόνο
εφαρμογές κάτω από την GPL (GNU Public License) αλλά σίγουρα
θα βρείτε οτιδήποτε θέλετε μέσα στα 3 DVDs στα οποία διατίθενται
η διανομή. Φυσικά θα βρείτε το Open Office αλλά και τους πολλους
media players για να δείτε τα βιντεακια σας αλλά και να ακούσετε
τα mp3 σας χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι
σας!Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Debian δεν είναι πλέον
«η καλύτερη και πιο δύσκολη διανομή» αλλά απλά η καλύτερη!
Πλέον μπορεί να την εγκαταστήσει εύκολα και ένας αρχάριος στο
χώρο του linux και με την άριστη διαχείριση εφαρμογών θα είναι
όλα πανεύκολα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια από τις 3 παλαιότερες
διανομές (οι άλλες είναι οι Slackware
καιRed Hat) που εξακολουθούν να εξελίσσονται μεχρι
και σημερα και είναι και οι βαση για άλλες πολύ
δημοφιλεις διανομες (Ubuntu).Κατεβαστε το Debian απο εδω και απο torrents.
Πληροφοριες εδω και
στο www.debian.org.
Saturday, March 10, 2007
Χρήσιμα προγράμματα για GNU/Linux
Xine,MPlayer,VLC,XMMS,Totem,Kaffeine
Office Suites:
Open Office,kOffice,LyX,AbiWord
CD-DVD Recording:
k3b,xcdRoast
DVD Ripping:
dvd::rip,k9copy,VideoDVDRip
ISO Management:
KfuseIso,AcetoneIso