Χρησιμα προγραμματα για Winows

Μολις εγκαταστησατε για αλλη μια φορα τα windows?Οπως γνωριζουμε τα windows
δεν εχουν εγκατεστημενα προγραμματα παρα μονο εναν πολυ απλο text editor(Wordpad , Notepad),ενα calculator και ενα στοιχειωδες photo editing(ms paint), - ο Windows Media Player δεν αναφερεται λογω της απαγορευσης απο την Ε.Ε.- εν αντιθεσει με αλλα λειτουργικα (βλ.Linux,FreeBSD) τα οποια ερχονται με πληθωρα προγραμματων.
Εγω θα σας προτεινω να εγκαταστησετε καποια προγραμματα,ωστε να κανετε πιο αποδοτικη την εργασια στον υπολογιστη σας.Μαλιστα θα προσπαθησω να σας προτεινω και freeware λυσεις ωστε να μην αναγκαστειτε να πληρωσετε για κατι που μπορειτε να αποφυγετε.

  1. Office Productivity
Ολοι θελουμε να γραψουμε ενα κειμενο,να επεξεργαστουμε τα λογιστικα μας φυλλα αλλα και να παρουσιασουμε τις εργασιες μας.Σ'αυτη την περιπτωση θα πρεπει να προμηθευτουμε το πολυ δημοφιλες Microsoft office,στο οποιο θα βρειτε οτι σχεδον θελετε σ'αυτη την κατηγορια.Βεβαια ειναι πολυ ακριβο το πληρες πακετο (900 ευρω!),αλλα αν ειστε φοιτητης/μαθητης μπορειτε να αγορασετε την φθηνοτερη εκδοση με επεξεργαστη κειμενου και λογιστικων φυλλων με κοστος 150 ευρω.
Βεβαια η αλλη λυση ακουει στο ονομα Open Office που οπως μαρτυρει και το ονομα του,προκειται για μια σουιτα γραφειου "ανοικτη"(open sourse) και φυσικα δωρεαν.Το Open Office τρεχει σε ολες τις πλατφορμες και εχει σαν πλεονεκτημα οτι μπορει να μετατρεψει το κειμενο κατ'ευθειαν σε pdf αλλα και πληρης συμβατοτητα με αλλα προγραμματα του χωρου.

2.Media Players

Ολοι ως γνωστων εχουμε στον υπολογιστη μας αφθονα τραγουδια mp3 και βιντεακια τα οποια για να τα αναπαραγουμε θα χρειαστουμε καποια προγραμματα.Ολα οσα αναφερθουν αναπαραγουν ολους τους τυπους αρχειων,αλλα αυτα που κανουν πολυ καλα τη δουλεια τους ειναι τα Winamp,VLC Player,Media Player Classic,MPlayer με τα τελευταια να αναπαραγουν απο αρχεια flac,flv(youtube videos) και divx ταινιες με ξεχωριστους υποτιτλους.Ολα τους ειναι freeware.
Για την αναπαραγωγη DVD τα καλυτερα ειναι τα WinDVD της Intervideo και PowerDVD της Cyberlink.Ειναι αψογα απο αποψη ποιοτητας και ευκολιων.

3.System Utilities

Αυτη ειναι μια κατηγορια που δυστυχως αγνοουν οι περισσοτεροι χρηστες.Προκειται για προγραμματα που απλοποιουν τις εργασιες μας,μας προσφερουν καποιες επιπλεον δυνατοτητες και γενικοτερα φροντιζουν τον υπολογιστη μας.
Κατ'αρχας χρειαζομαστε καποια εργαλεια συμπιεσης των αρχειων μας.Τετοια ειναι τα Winzip,WinRAR,7Zip τα οποια διατιθενται δωρεαν με περιορισμενες δυνατοτητες.
Επισης χρειαζομαστε προγραμματα που σβηνουν τα περιττα αρχεια που καθυστερουν τον υπολογιστη μας,και γενικοτερα κρατουν τον υπολογιστη μας σε καλη κατασταση.Τετοια προγραμματα υπαρχουν πολλα αλλα θα αναφερω αυτα που με εχουν αφησει απολυτα ευχαριστημενο,ειτε λογω της ταχυτητας τους,ειτε λογω του αποτελεσματος.Αυτα ειναι τα CCleaner,TuneUp Utilities,System Mechanic της Iolo,με το τελευταιο να ειναι λιγο βαρυ για υπολογιστες πενταετιας.Εδω δεν πρεπει να ξεχασουμε το Diskeeper για την ανασυγκροτηση του σκληρου μας δισκου.Δυστυχως μονο το CCleaner ειναι δωρεαν.

4.Security

Εννοειται πως υπολογιστης χωρις ασφαλεια στις μερες δεν νοειται!Ειναι απαραιτητο να εχουμε εγκατεστημενο ενα αντιικο προγραμμα στον υπολογιστη μας,ασχετα αν εχουμε ή οχι συνδεση στο Internet.Εδω πρεπει να μαθουμε για τα antivirus programs - οπως ειναι πιο γνωστα - ειναι οτι ακομα και μετα την απεγκατασταση τους αφηνουν αρχεια στον υπολογιστη μας.Θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι στην επιλογη μας γιατι δεν μπορουμε να το απεγκαταστησουμε για να βαλουμε αλλης εταιρειας προγραμμα.Επισης η χρηση 2 και πλεον αντιικων προγραμματων φερνει τα αναποδα αποτελεσματα, και ετσι ειμαστε περισσοτερο ευαλωτοι.Αρα,χρησιμοποιουμε ενα μονο antivirus και δεν το απεγκαθιστουμε για να βαλλουμε αλλο.Σημαντικο τελος ειναι να κανουμε update τουλαχιστον 2 φορες την εβδομαδα,για να ειμαστε συνεχως προστατευμενοι.
Εκ πειρας,θα σας συνιστουσα το δωρεαν,αλλα πολυ καλο και ελαφρυ AVG Antivirus.
Επισης ενδικνυται η χρηση ad-aware προγραμματων οπως τα ad-aware,spy bot search & destroy και AVG Antispyware,οπως και ενος firewall.Ακομα και το ενσωματομενο firewall windows xp κανει καλη δουλεια σε συνδιασμο με το hardware firewall του router σας

Αυτα προς το παρον.Ελπιζω να καλυψα τις σημαντικοτερες κατηγοριες προγραμματων.


Τα περισσοτερα προγραμματα θα τα βρειτε στο www.filehippo.com .
Share on Google Plus

About akikidis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχολια μεχρι στιγμης:

Post a Comment

Αφήστε το σχόλιο σας. Θα ήταν καλό να αφήνατε ένα username ή το δικό σας προσωπικό site/blog. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο.