Δικαίωση για τους διαχειριστές aggregators

Πριν λίγο το Μονομελές Πλημ/κείο Λάρισας σε δίκη που συνεχίστηκε από χθες δέχθηκε τους ισχυρισμούς μας και επιβεβαίωσε και καθιέρωσε νομολογιακά ότι ο διαχειριστής Aggregator (συναθροιστή) ΔΕΝ υπέχει ευθύνη για τα δημοσιεύματα ιστολογίου (blog) που εμφανίζονται στις αναρτήσεις του.

Ο διαχειριστής του aggregator Larissablogs.gr πανελληνίως γνωστός στη διαδικτυακή κοινότητα , κατηγορήθηκε, σε μια υπόθεση παρόμοια με αυτή του blogme, για συκοφαντική δυσφήμιση (362-363 ΠΚ) τοπικού δημοσιογράφου λόγω ανάρτησης τοπικού blog που αναρτήθηκε στον συναθροιστή. Επειδή δεν ανευρέθη ο πραγματικός υπεύθυνος κατηγορήθηκε ο διαχειριστής του aggregator.

Η Έδρα, η οποία εξέπληξε τους πάντες με την γνώση της στα σχετικά θέματα και έδειξε ότι είχε μελετήσει πριν το ακροατήριο, μελέτησε όλους τους ισχυρισμούς μας και τα έγγραφα που προσκομίσαμε, τις προϋποθέσεις υπαγωγής των πραγματικών περιστατικών στο ΠΔ 131/2003 και την Οδηγία 2000/31/ΕΚ, κατέληξε ότι οι υπηρεσίες aggregator εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις των ως άνω διατάξεων και απήλλαξε με βάση αυτές τον κατηγορούμενο μετά και από σχετική απαλλακτική και τεκμηριωμένη πρόταση της Κας Εισαγγελέως.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και να καθιερώσει νομολογιακά το νομικό προηγούμενο της υπόθεσης blogme, που ταλαιπώρησε τον εμπλεκόμενο και την ελληνική διαδικτυακή κοινότητα για χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Καθηγητή Εφαρμογών του ΤΕΙ Λάρισας και εξειδικευμένο εγνωσμένου κύρους επιστήμονα κ. Βασίλειο Βλάχο, ο οποίος προσεφέρθη να καταθέσει και να εξηγήσει στην ήδη καταρτισμένη σχετικά Έδρα, τα μη προφανή σημεία στη λειτουργία των aggregators και τις ανακρίβειες της κατηγορίας όπως παρουσιάστηκαν στο κατηγορητήριο και στη διάρκεια της επ'ακροατηρίω διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο δικαίωση του άδικα κατηγορουμένου, αλλά νίκη του δικαίου έναντι του κατασκευασμένου και κάλεσμα της διαδικτυακής κοινότητας και επιχειρηματικότητας να ανοίξει τους νέους δρόμους της κοινωνίας της πληροφορίας χωρίς να φοβάται τις άδικες επιθέσεις και κατηγορίες.


πηγή: κυκλοφορεί σε πολλά Facebook status updates και σε μερικά sites χωρίς όμως να διακρίνεται η πηγή...

Share on Google Plus

About akikidis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχολια μεχρι στιγμης:

Post a Comment

Αφήστε το σχόλιο σας. Θα ήταν καλό να αφήνατε ένα username ή το δικό σας προσωπικό site/blog. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο.