Το Mandriva γίνεται Mageia Linux;

Προγραμματιστές της δημοφιλούς ευρωπαϊκής Linux διανομής Mandriva, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας νέας διανομής με την ονομασία Mageia Linux λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Mandriva SA.

Ευχάριστη επιλογή το "ελληνικό" όνομα της διανομής που ελπίζουμε να είναι ακόμα καλύτερη από την Mandriva. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τον ενθουσιασμό των προγραμματιστών που θέλουν να βοηθήσουν αυτή τη νέα προσπάθεια όπως διαβάζουμε και στο blog της Mageia.

Εμένα το Mandriva Linux (Mandrake τότε!) είναι η πρώτη διανομή που χρησιμοποίησα (η πρώτη που εγκατέστησα ήταν το Red Hat, αλλά ποτέ δεν με κέρδισε) και για καιρό, παρόλο που ήμουν στα πρώτα βήματα στο Linux, παρέμενε το μοναδικό λειτουργικό στον υπολογιστή μου. Ειδικά με την Powerpack έκδοση δεν είχα κανένα παράπονο, μιας και είχα ένα σωρό εφαρμογές χωρίς να έχω internet σπίτι. Μια χαρά δηλαδή για την εποχή τότε...
Είναι λογικό να έχω ιδιαίτερα συναισθήματα για μια διανομή που συντρόφευε στα πρώτα μου βήματα στο Linux, που ξενύχτησα για να τη μάθω και που ήταν αρκετά ελκυστική στην εποχή των άσχημων Windows 2000, πάντα χρησιμοποιώντας KDE και σπανίως Windowmaker και Enlightment.

Τα στραβά με τη διανομή όμως ξεκίνησαν με την απόλυση του ιδρυτή Gaël Duval και με τις πρώτες εκδόσεις του Mandriva (μετά την ένωση της Mandrake με την Connectiva) να είναι πραγματικά μέτριες, μέχρι τις πολύ καλές Mandriva 2008 και έπειτα.
Δυστυχώς όμως στους δύσκολους καιρούς οικονομικά και η Mandriva αντιμετώπισε προβλήματα που έφεραν απολύσεις με αποτέλεσμα το fork στη νέα Mageia Linux.

Την αναμένω με αγωνία και σίγουρα θα της αφιερώσω ένα partition :-)

Διαβάστε περισσότερα
Mageia official page
Mageia official Blog
Έγραψαν για το Mageia:
elkosmas.gr: Mageia το Madriva Linux fork-άρεται
MandrivaLinux.GR: Μαγεία – Μια νέα διανομή Linux



Share on Google Plus

About akikidis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

2 σχολια μεχρι στιγμης:

  1. Το Mandriva το είχα δει σε live CD. Αν θυμάμαι καλά είχε καλό σχεδιασμό. Απίστευτο που βάλανε και σχετικά δύσκολο Ελληνικό όνομα. Και το blog τους προσφέρεται και στα Ελληνικά...

    ReplyDelete
  2. Πράγματι. Είχαμε τη Fedora να δίνει ελληνικά ονόματα (βλέπε Leonidas) και τώρα το ίδιο κάνουν κάποιοι άλλοι προγραμματιστές. Κακό δεν είναι! :-)

    ReplyDelete

Αφήστε το σχόλιο σας. Θα ήταν καλό να αφήνατε ένα username ή το δικό σας προσωπικό site/blog. Η ανωνυμία είναι αποδεκτή. Ζητώ μόνο να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ψευδώνυμο.